De geboorte van een baby is één van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn of haar leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby voortstuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal in. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken.

Het hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later gewoonlijk op een zeer natuurlijke manier.

Er is echter een aantal redenen waarom de bevalling moeilijker kan verlopen en stressvol is voor zowel de moeder als de baby. Het resultaat kan zijn, dat de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te overwinnen. Als de stress van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost moet de baby zich tijdens haar/zijn groei zien aan te passen aan deze stress en strains. Deze strains zijn zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstructuren, maar meestal aan de schedel. Deze kunnen bij de baby óf fysieke ongemakken veroorzaken waardoor hij of zij zich niet lekker voelt, óf zich ontwikkelen op een asymmetrische manier.